varmtvann

Du bruker mer varmtvann enn du tror – og det koster deg dyrt

Vann som varmes opp koster deg som forbruker en god del penger i året. Faktisk er vannoppvarming den nest største utgiftsposten på strømregningen for en gjennomsnittlig husholdning. En gjennomsnittlig nordmann bruker fra 70 til 100 liter varmtvann daglig, og dette forbruket kan utgjøre så mye som 16 prosent av de totale utgiftene. Dette viser en ny undersøkelse TNS Gallup har gjennomført for Statnett.

Men ikke fortvil. Med enkle grep kan man kutte ned på unødvendige innhogg i privatøkonomien.

Det første man bør tenke på er å innstallere et vannbesparende armatur på badet. Her er det mulig å spare inn bortimot 3000 kroner i årlige utgifter. En familie på fire personer kan på denne måten nesten halvere varmtvannsforbruket. En annen og litt bedre kjent metode er å gå til anskaffelse av sparedusj. Sparedusjen har et dusjhode som leverer under ti liter vann i minuttet, noe som reduserer forbruket betraktelig.

Du kan enkelt sjekke om du har en sparedusj ved å la dusjen stå på full effekt og samle vannet i en vanlig tiliters vaskebøtte. Fyller den seg opp før et minutt har gått så har du ikke sparedusj, og bør vurdere å gå til innkjøp av en.

Man bør også vurdere kjøp av vannbesparende utstyr for kranene både på bad og kjøkken. Om man tar oppvasken for hånd sparer man også mye ved å stenge vannet mellom skyllingene.

Følger man disse rådene er det mulig å spare en god del penger årlig, og penger spart er som kjent penger tjent.